Wat is Chinees Nieuwjaar?

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als Lentefestival, is de belangrijkste feestdag van het jaar in China. Chinees Nieuwjaar wordt gevierd van de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit feest (en de twee dagen er opvolgend) wordt gevierd in vrijwel geheel Azië – en overal waar een duidelijke Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft.

Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken. Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met draken- en leeuwendansen.

Enorme wereldwijde migratiestroom

Het Chinese Nieuwjaar is ook de periode dat de grootste menselijke migratie plaatsvindt. Chinezen, over de hele wereld, keren naar huis om op nieuwjaarsavond tijdens het avondeten bij hun familie te zijn. Chinese werkgevers geven hun arbeiders ruim de gelegenheid om op tijd naar hun geboortedorp terug te gaan zodat zij de feestelijkheden tot in de puntjes kunnen plannen.

Dit alles betekent dat gedurende een periode van circa drie weken de werkzaamheden in China nagenoeg stil staan.

Infographic: The World's Largest Human Migration Is About To Begin | StatistaDeze infographic komt van: Statista

Drukte voor Chinees Nieuwjaar

Importeurs die zaken doen vanuit China trachten zo veel mogelijk lading geleverd te krijgen voordat de productie wordt stilgezet. Dit resulteert in een enorme (top)drukte bij de producerende bedrijven in de weken voorafgaand aan Chinees Nieuwjaar. Dit heeft weer tot gevolg dat de containerschepen in een vroeg stadium volledig volgeboekt zijn.

Ook bij Berkman Forwarding is het traditiegetrouw rond deze periode erg druk. Wij zien een aantal weken voor Chinees Nieuwjaar een piek in de zendingen. Eigenlijk tot aan het moment dat bedrijven/fabrieken/havens sluiten blijft het druk.

Meer weten? Of hulp nodig?

De ruimteafspraken van Berkman Forwarding met rederijen​

Berkman Forwarding heeft met diverse rederijen ruimteafspraken. Dit betekent dat wij, ook in de drukke periode rond Chinees Nieuwjaar, in staat zijn boekingen te accepteren en containers op de geboekte afvaart te verschepen. Meer weten over de drukke periode rond Chinees Nieuwjaar en onze ruimtegarantie? Neem dan contact op met een van onze collega’s op de afdeling sales via sales@berkmanforwarding.nl of +31 085 086 24 00. Je kunt ook direct online een offerte aanvragen

Laat je gegevens achter en wij bellen je terug

Verzend