Wat is LCL en hoe werkt het?

Als het importeren en exporteren van goederen over de hele wereld onderdeel is van jouw bedrijfsvoering, dan ben je de kreet waarschijnlijk al eens tegengekomen: LCL. Tussen al dat containergeweld bestaat er ook een logistieke oplossing voor diegenen die ervoor kiezen slechts een aantal pallets te versturen.

De term LCL staat voor ‘Less than Container Load’ – wat letterlijk betekent dat je minder gebruikt dan een complete container om je goederen te versturen. Het proces bij LCL kent een aantal facetten die anders zijn dan wanneer je een complete container gebruikt.

 

Te beginnen met het beladen van de container. Deze is onder de meeste omstandigheden niet door jou gehuurd (tenzij je een ‘Buyer’s consol’ verstuurt, dat is iets waar we in een ander artikel verder op ingaan). Deze container wordt geladen in een loods en dus niet bij jouw fabriek of opslag. Je dient er dus voor te zorgen dat de goederen bij deze loods aangeleverd worden. Bovendien deel je de container met andere verladers, die ook voor de LCL-constructie gekozen hebben.

Na belading is het traject grotendeels gelijk aan het verzenden van een volle container. Deze wordt aangeleverd op de terminal, waar de container aan boord van het zeeschip wordt geladen. Na aankomst in de haven van bestemming gaat de reis wederom eerst langs een loods, waar de container gelost wordt. Normaliter worden de douaneformaliteiten afgewikkeld wanneer er op de terminal gelost is. Bij LCL is het gebruikelijk dat dit gebeurt wanneer jouw zending in de loods gelost is.

Samengevat, bij LCL zijn er extra loods activiteiten van toepassing op het proces.

Wat zijn de voordelen van LCL verzenden?​

De CIM is van het zogeheten “dwingende recht”. Dit betekent dat er in de regel niet van de bepalingen afgeweken mag worden. Wel kun je aanvullende afspraken met een vervoerder maken om ze vervolgens vast te leggen in een contract. Maar, je mag nog steeds niet van de dwingende bepalingen van de CIM afwijken. Ook is het document niet verhandelbaar.

De voordelen

Wanneer we kosten berekenen in LCL-trajecten, dan is het gebruikelijk dat dit per w/m (wicht/maat, het volume in kubieke meters of het gewicht uitgedrukt in 1.000 kilogram) gebeurt. Bijvoorbeeld, jij verzendt 4 pallets met een gewicht van 800 kilo per pallet en 2 kubieke meter per pallet. Dit betekent 3.200 kilo en 8 kubieke meter in totaal. Je betaalt dan niet de prijs voor een hele container maar slechts voor 8 kubieke meter aan ruimte in de container.

We kennen ze allemaal wel: Heineken, Unilever en andere giganten in de internationale handel. Waar jij tegen 2 of 3 pallets aan zit te hikken, bestellen zij gewoon een stuk of 50 containers naar één bestemming. En ja, die vertrekken allemaal in dezelfde week! Hoe ga je in hemelsnaam meespelen op dit podium? Het antwoord is: niet. En dat hoeft gelukkig ook niet. Dankzij LCL kunnen ook zendingen van kleinere omvang gewoon heel de wereld rondgestuurd worden.

Heb je niets aan voorraadkasten vol met dezelfde producten? Wissel je graag met regelmaat je producten af? Dat hou je makkelijker onder controle door je goederen als LCL te verschepen.

Wat zijn de nadelen van LCL verzenden?​

Natuurlijk zijn die er ook – het is en blijft een afweging van keuzes maar we moeten ze wel benoemen. We willen het niet op ons geweten hebben dat jij ergens maar half geïnformeerd instapt.

De nadelen

Wacht even, we hebben het in dit artikel nog helemaal niet over schades gehad. Klopt, maar als je LCL verzendt dan is het risico wel groter. Waarom? Omdat je goederen op meerdere punten “beetgepakt” worden. Denk maar aan de loods faciliteiten waar we het eerder over hadden. Natuurlijk kun je het risico beperken door middel van stevige en zeewaardige verpakking, maar je kunt er ook voor kiezen om het risico niet te lopen.

Deze is wat lastiger uit te leggen, maar de markt voor zeevracht (ook voor binnenvaart trouwens) is onderhevig aan verschillende factoren die allemaal invloed uitoefenen op de prijs. Het is geen hogere wiskunde om te begrijpen bij wie deze prijswijzigingen uiteindelijk terecht komen.

Het feit dat LCL zendingen meer stops hebben dan een hele container (denk aan de loods waar de LCL ladingen gelost worden), betekent dat er meer momenten zijn die een LCL zending kunnen vertragen.

Meer weten? Of hulp nodig?

KUNNEN WIJ JE HELPEN MET JE LCL VERZENDING?

De artikelen op onze website hebben allemaal één doel: jou voorzien van de benodigde informatie om tot een beslissing te komen die goed voelt en is, voor jou. Er zijn veel partijen actief op het gebied van LCL zendingen, ons advies is om altijd bij een partij die bekend is met de diverse onderdelen advies in te winnen voordat je een beslissing neemt. Laat je vooral ook informeren of het niet beter is een volle container te gebruiken wanneer je meer dan 8 pallets te versturen hebt.

Uiteraard staan ook onze specialisten voor je klaar, gewapend met hun kennis (en een calculator) beantwoorden zij graag jouw vragen.

BEL MIJ TERUG

Velden met een (*) zijn verplicht

Bel mij terug