Welke transport
documenten heb je nodig voor zeevervoer?

Eigenlijk geldt dit voor alle vervoersmodaliteiten: als jij importeert of exporteert heb je voor het daadwerkelijke transport slechts één document nodig: de Bill of Lading.

De term Bill of Lading werd jaren (waarschijnlijk eerder eeuwen) geleden voor het eerst gebruikt en betekent letterlijk “een lijst met vracht”. Wat doet een Bill of Lading dus in de kern? Juist, hij geeft de gegevens weer van de goederen die vervoerd worden. Is er meer? Absoluut. Ook al besteed je het vervoeren van je goederen uit, dan is het nog steeds erg waardevol om te weten wat een Bill of Lading precies doet en welke mogelijkheden er zijn.

Wat is een Bill of Lading?

Vervoer per schip over binnenwateren

Een Bill of Lading kan verhandelbaar zijn, dit wil zeggen dat het eigendomsrecht overdraagbaar is. Vaak komt er bij dergelijke transacties een bank in het spel als tussenpersoon, om te waarborgen dat de verkoper zijn geld krijgt en de koper beschikking krijgt over de goederen.

Oké vooruit, we hebben het natuurlijk over binnenvaart. Technisch gezien heb je het ook hier over het vervoer per schip, maar dan niet over “open water”.

Speciaal voor binnenvaart, bestaat de CMNI-vrachtbrief. In tegenstelling tot een Bill of Lading bij (internationaal) zeevervoer, leg je in de CMNI-vrachtbrief alleen vast welke vervoersafspraken er gemaakt zijn voor het goederenvervoer

De CMNI-vrachtbrief wordt opgemaakt op basis van artikel 11 van het verdrag van Boedapest inzake de Overeenkomst voor het vervoer van goederen over de binnenwateren

De CMNI-vrachtbrief moet een serie gegevens bevatten, zo moet er bijvoorbeeld duidelijk vermeld worden dat het een vrachtbrief betreft. Tevens de gegevens van de vervoerder en de geadresseerde, maar ook het nummer van het schip dat de goederen gaat vervoeren

Welke transport documenten gebruik je bij het vervoer per trein?

Voor het vervoeren van goederen per trein maken we gebruik van de CIM-vrachtbrief. 

De CIM is van het zogeheten “dwingende recht”. Dit betekent dat er in de regel niet van de bepalingen afgeweken mag worden. Wel kun je aanvullende afspraken met een vervoerder maken om ze vervolgens vast te leggen in een contract. Maar, je mag nog steeds niet van de dwingende bepalingen van de CIM afwijken. Ook is het document niet verhandelbaar.

We zeggen alvast sorry voor de Franse term die nu gaat volgen, CIM staat voor Contrat de Transport International ferroviaire des Marchandises. De vrachtbrief is één van de voorwaarden van een vervoersovereenkomst die via deze conventie geregeld worden.

5x de CIM-vrachtbrief

De CIM-vrachtbrief wordt in 5 exemplaren opgemaakt:

Het transport document voor het vervoer door de lucht: de AWB

Voor het vervoer van goederen per vliegtuig gebruiken we de Air Waybill, oftewel de AWB. Het is een niet verhandelbaar transportdocument en dekt het vervoer van luchthaven naar luchthaven.

AirWay Bill (AWB)

In de regel worden er niet minder dan 8 exemplaren van een Air Waybill gegenereerd voor transport, waarvan de eerste 3 gezien worden als “originele” documenten.

Welke transport documenten gebruik je bij het vervoer over de weg?

Voor het vervoeren van goederen over de weg hebben we twee mogelijkheden. Wanneer het om binnenlands vervoer gaat, dan gebruiken we in de regel de AVC-vrachtbrief. 

AVC staat voor Algemene Vervoers Condities. Voor internationaal vervoer is de CMR-vrachtbrief van toepassing. Hier hangt een hele mooie Franse benaming aan vast: Convention Relative au Contrat de Transport International de Marchandises par Route

Het verschil? De AVC voorwaarden kennen een aantal bepalingen omtrent laden en lossen, die in de CMR condities niet voorkomen. Veel vervoerders maken enkel gebruik van de CMR-vrachtbrief, anderen maken gebruik van beide – juist om ook voor het laden en lossen zo compleet mogelijk te zijn voor de betrokkenen.

Overige documenten

We hebben hierboven kort de belangrijkste vervoersdocumenten besproken per vervoersmiddel. Natuurlijk zijn dit niet de enige documenten, we lichten er nog een paar uit die je in het (internationale) goederenvervoer vaak tegenkomt.

Meer weten? Of hulp nodig?

KUNNEN WIJ JE HELPEN MET JE TRANSPORTDOCUMENTEN?

Er zijn natuurlijk nog meer documenten die het transporteren van goederen in goede banen leiden.
In dit artikel hebben we de meest voorkomende besproken

Heb je vragen, of wil je goederen (laten) verzenden en wil je er zeker van zijn dat alles qua documentatie in orde is? We kijken graag met je mee!

BEL MIJ TERUG

Velden met een (*) zijn verplicht

Bel mij terug

Een korte introductie: zeevracht!

Misschien ken je ze wel van Discovery Channel, van die grote schepen die zich moeiteloos een weg door de hoogste golven banen. Soms met containers aan boord, de andere keer zit het ruim vol met graan of zelfs vloeibaar gas. Er zijn maar weinig goederen die niet per schip vervoerd kunnen worden.

Funfact
Dat ongeveer 90% van alle handel wereldwijd over het water gaat heeft natuurlijk een reden. Als jij je nog aan het oriënteren bent op de beste optie voor jou en je bedrijf, dan helpen we je in dit artikel graag op weg.

Vervoer per schip, wat zijn de voordelen?​

Zoals je je wellicht kunt voorstellen, heeft LCL een aantal voordelen ten opzichte van FCL. Natuurlijk is dit een afweging die je zelf moet maken, voor hetzelfde geld zijn de voordelen die wij hier noemen voor jou helemaal niet van toepassing. Twijfel je? Neem dan eens contact met ons op, we kunnen je niet alleen tot vervelens aan toe opdreunen wat de verschillen zijn maar we maken tevens berekeningen voor je zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. (vervelens aan toe even anders formuleren)

Goed, door naar de voordelen!

De voordelen van zeevracht

Echt? Ja, echt. Tenminste, als je het vergelijkt met andere transportmogelijkheden. Als je kijkt naar zeevracht als vervoersmodaliteit, dan is er relatief veel beschikbare ruimte wanneer je dit vergelijkt met het vervoer per vliegtuig of per trein. Logisch gevolg: de prijs is lager. Uiteraard spelen ook factoren zoals snelheid en veiligheid een rol.

We noemden het bij het vorige punt al: vervoer je per schip, dan is er veel capaciteit. Of je nu een paar pallets wilt laten vervoeren, of genoeg hebt om meerdere containers te vullen, vervoer je per schip dan is dit allemaal geen probleem.

Hoe log ze er van een afstand ook uitzien, een schip is een betrouwbaar vervoersmiddel. Een rederij, dat is de eigenaar van een schip, heeft doorgaans een complete dienstregeling voor meerdere maanden waarop exact te zien is wanneer een schip een bepaalde haven aandoet. Je zou nu al in kunnen zien hoe lang een transport dat over 3 maanden plaats gaat vinden zou duren.

Tot voor kort was dit een punt met “een randje” aangezien veel van de grotere containerschepen nog op fossiele brandstoffen voeren. Met de nieuwe normen, de IMO 2020, welke per 1 januari 2020 gelden, wordt het vervoer per schip een steeds betere optie voor diegenen die ook aan het milieu denken.

Zijn er ook nadelen bij zeevracht?

Helaas, ze zijn er wel. Als het alleen maar rozengeur en scheepsmotoren was, dan zou ook de laatste 10% van de wereldhandel over het water gaan. Ook hier zit weer een nuance, niet ieder nadeel wat we hier noemen hoeft voor jou een probleem te vormen. Ons advies is dan ook: win eerst uitgebreid advies in voor je een beslissing neemt.

De nadelen van zeevracht

Dat een schip vanuit China naar Nederland langer bezig is dan een vliegtuig, die had je waarschijnlijk zelf ook al uitgevogeld. Maar ook ten opzichte van het vervoeren per trein of vrachtwagen is het vervoeren per schip relatief langzaam. Als je naar het vervoeren vanuit China naar Nederland kijkt, dan praat je toch al snel over een vaartijd van 30 dagen. En dan hebben we het alleen nog maar over de reis van het schip en niet over alle handelingen eromheen.

Ook deze is vrij logisch. Maar als jij een productiefaciliteit in Oost-Europa hebt en het schip komt in Rotterdam binnen, dan duurt het nog wel even tot de goederen daadwerkelijk voor je deur staan.

Niet alleen jij en de eigenaar van het schip hebben belang bij deze vorm van vervoer. Denk ook aan de douane, vervoerders die jouw goederen van en naar de haven vervoeren, bedrijven die op de terminal zorgen voor op- en overslag en ga zo maar door. Het vervelende is dat je met nagenoeg alle partijen te maken krijgt, waardoor het proces al snel onoverzichtelijk kan worden.

Is vervoer per schip voor mij de beste optie?

Net zoals met alle andere manieren van vervoeren, hangen er ook aan het vervoer per schip voordelen en nadelen. Om te bepalen of het vervoeren per schip voor jou de beste optie is, doe je er goed aan jezelf de volgende vragen te stellen:

Je kunt grote hoeveelheden tegelijk vervoeren per schip. Of je nu kiest voor een paar pallets die als deelpartij (LCL) vervoerd worden, of voor een complete container, per schip is dit geen probleem. Heb je een paar kleine doosjes, dan doe je er waarschijnlijk beter aan deze per koerier te laten versturen.

Het vervoer per schip is niet de snelste optie, maar kan prima werken als je al een voorraad hebt, of met een deadline werkt die nog een aantal weken in de toekomst ligt. Ook een duidelijk beeld van de frequentie van afvaarten is van belang, zo weet je wat er gebeurt mocht er onverhoopt vertraging zijn tijdens het transport.

De kostenstructuur voor het vervoer per schip kan behoorlijk complex zijn. Je betaalt niet alleen voor de vrachtkosten, maar ook voor de handelingen op de terminal, douanehandelingen en eventueel transport van en naar de haven. Je doet er goed aan, deze kosten in kaart te brengen om vervolgens te bekijken wat deze kosten met jouw kostprijs per product doen.

Iedere vorm van vervoer brengt risico’s met zich mee, daar ontkom je niet aan. Het is daarom van belang deze van tevoren in kaart te brengen en ze goed te verzekeren. Zo kom je nooit voor vervelende verassingen te staan.

Meer weten? Of hulp nodig?

Nog meer weten over zeevracht?​

Heb je meer vragen, of wil je gebruik maken van onze expertise op het gebied van vervoeren per schip? Neem dan contact op met één van onze specialisten, we helpen je graag op weg!

Laat je gegevens achter en wij bellen je terug

Verzend