- Uitgelicht -

Importeren
Als je aan het oriënteren bent op het laten vervoeren van goederen, dan ben je de term ‘expediteur’ vast wel eens tegengekomen. Sterker nog, je zit nu op de website van een expediteur. De meeste websites die je op het wereldwijde web vindt staan vol met vaktermen waar de gemiddelde ondernemer geen verstand van heeft. Om wat meer licht te schijnen op het beroep dat wij dag in, dag uit met zoveel passie uitoefenen, gaan we er in dit artikel wat dieper op in.

- Blogs -

Woordenlijst. De 30 meest gebruikte termen in vrachtvervoer

Logistiek is best een brede sector. Op het eerste gezicht indrukwekkend, met schepen zo groot als 4 voetbalvelden achter elkaar en terminals zo groot dat je er een dorp van behoorlijke omvang zou kunnen stichten. Ook kom je haast op iedere vierkante meter snelweg een vrachtwagen tegen. De sector is belangrijk voor nagenoeg ieder onderdeel van de economie, want zelfs de techneut die alleen met een laptop werkt, doet dat meestal op een laptop die in China geproduceerd is.

Ook het taalgebruik binnen ons veelzijdige vakgebied is bijzonder. Er komen termen voorbij die voor iemand van buiten de sector niet direct duidelijk zijn. Oh, en de meeste termen hebben ook nog eens een aantal synoniemen die net zo helder zijn. Juist…

Om het lijden draaglijker te maken, hebben we de 30 meest gebruikte termen in het vrachtvervoer op een rij gezet.

10x antwoorden op de meest belangrijke vrachtvragen

Als je gaat importeren, of exporteren, dan komt er een hoop op je af. Procedures, meerdere partijen die allemaal een belang hebben in de logistieke keten van jouw goederen. Logischerwijs ontstaan er momenten dat je jezelf dingen af gaat vragen.

We hebben intern rondvraag gedaan naar de meest belangrijke vragen rondom de logistieke keten. Of in ieder geval, de vragen die het meest gesteld worden.

Transport documenten

Als er iets is in transport waar je niet omheen kunt, dan is het documentatie. Iedere vorm van transport, hoe klein de handeling ook is, dient te worden vastgelegd die voor iedere betrokkene duidelijk maken wat er precies gebeurt.

In dit artikel zoomen we in op de verschillende soorten transportdocumenten welke nodig zijn binnen het (internationale) goederenvervoer.

Hoe start ik met importeren?

Hoe start je met importeren eigenlijk? Een order plaatsen en dan hopen dat je spullen over een paar weken in jouw opslag staan?

In dit artikel zoomen we verder in op het importproces, laten we je zien waar je op moet letten bij het leggen van contacten en waar je op moet letten voordat je goederen überhaupt laat versturen.

Transport per trein. Wanneer kies je er voor?

Het transport per trein is de laatste jaren bezig met een inhaalslag in de logistieke wereld. Het vervoer per schip en vliegtuig zijn voor de meeste bedrijven de belangrijkste en meest voor de hand liggende opties om hun goederen van A naar B te vervoeren. Betekent dit dat vervoer per trein minder interessant is dan de andere twee? Zeker niet, efficiënt logistiek handelen houdt in dat je kijkt welke oplossing het beste aansluit bij jouw wensen en budget.

Wat zijn de voordelen van luchtvracht? En wanneer kies je er voor?

Wanneer tijd essentieel is, dan betaal je graag extra om de goederen snel van A naar B te krijgen, toch? Dat is in de kern waar het bij vervoer per vliegtuig om draait.

Snelheid, snelheid, snelheid. Dat is één van de voordelen van luchtvracht.